Over depressie
De jaarcijfers 2014 zijn weer uit. Wat leren we er van?
We zien deze en komende weken weer vaker benen en armen met gips in het straatbeeld verschijnen en we weten dan dat dat samenhangt met de voorjaars – (en voor velen ski -) vakantie.
Niemand staat in het dagelijks leven van alledag stil bij de veel en veel grotere aantallen mensen, die uiterlijk onzichtbaar, lijden aan depressieve gevoelens. Vakantie of geen vakantie.
Jong geleerd, oud gedaan ………
En, alarmerend, het begint al op jonge leeftijd: het ervaren van depressieve gevoelens.
Bij de twaalfjarigen zegt 16,5% emotionele problemen te hebben, bij de zestienjarigen is dat opgelopen tot 21,6% (Vierjaarlijks HBSC-onderzoek 2014). Eén op vijf, je hoort het goed.
Van de twintig tot dertigjarigen heeft gemiddeld 33,2% al een keer last gehad van depressieve klàchten. Eén op de drie, je hoort het goed (CBS 2014).
Dat jongeren en jong volwassenen in deze omvang tegenwoordig depressieve klachten ervaren is een signaal dat maar liever serieus genomen wordt. Waarom?
Uit meerdere studies blijkt dat na een depressieve periode een zeer grote kans bestaat dat opnieuw in depressieve periodes wordt vervallen. De feitelijke kans op herhaling? Binnen 5 jaar ontwikkelt 70% een nieuwe depressie.
Depressie is daarmee één van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Depressie heeft net niet de top drie gehaald, maar bereikt een uitstekende vierde plek. Een vierde plek op de hitlijst van aandoeningen die de meeste ziektelast veroorzaken in Nederland. Plaats vier na hartziekten, herseninfarcten en angststoornissen (Gommer e.a. 2010).
Vroegtijdige herkenning en aanpak kan veel leed en kosten voorkomen.
Bij de jongeren en jongvolwassenen zelf bestaan echter forse barrières om hulp te zoeken blijkt uit onderzoek. Ontkenning en onderschatting van de problemen, naast schaamte maken dat weinigen proactief de weg naar een hulpverlener vinden.
Gebrek aan inzicht in psychische problemen en een gebrekkige kennis over de mogelijkheden en effectiviteit van psychosociale begeleiding maakt het niet ‘logischer’ om de stap wel te zetten om zèlf depressieve gevoelens actief tegemoet te treden met een begeleider.
Ken jij iemand met depressieve gevoelens?
Tip hem of haar het heft in handen te nemen en een leven van herhalingen voor te zijn.