Spring naar inhoud

22 juni 2015

Een simpel advies: muizensimpel

Door Jaap van Splunter

‘Of mice and men’

Vorige week was ik uitgenodigd om te praten over stress en stresspreventie voor een groep allochtone en autochtone vrijwilligers en mantelzorgers. Mensen die meer dan eens zelf stress ervaren en veelvuldig met de stress van diegenen die zij begeleiden worden geconfronteerd.

Eén van de aanwezigen bracht de volgende casus in. “Mijn goede vriendin heb ik al vier jaar niet gezien of gesproken. Volgende week zal ik haar weer voor het eerst ontmoeten en daar heb ik erg veel stress van. Haar familie wil niet dat we vriendinnen zijn.”

Nou heb je tijdens een dergelijke bijeenkomst niet veel gelegenheid om context en aanleiding uit te vragen of een effectieve interventie uit te voeren. Een kort antwoord met kans op stressverlaging dan maar. Puur op basis van ervaring.

‘Denk aan al die mooie, verbonden, blije en ontspannen momenten die je samen met jouw vriendin hebt doorgebracht. Herinner ze jou stuk voor stuk en ga jullie hele periode van samen vriendinnen zijn daarvoor bij langs. Bijvoorbeeld direct na een ontspannings- en ademhalingsoefening, zoals we die net hebben gedaan. Zo vergroot jij jouw kracht om te doorstaan wat je tegenkomt.’

Het was een ingeving vrij ontleend aan een stapje in een NLP-interventie (‘reclaim personal history’).

Gister las ik in Nature dat wetenschappelijk onderzoekers hadden geconstateerd dat muizen minder depressief worden door ze aan leuke dingen terug te laten denken. Een uitgebreide verhandeling over het betreffende, overigens overtuigende experiment laat ik hier achterwege.

Tsja, ook muizen hebben als collega-zoogdieren een oud, evolutionair stuk reptielenbrein. Daarin verschillen wij niet. Ik vond het leuk de gelijkenis te constateren. Soms is therapie, counselling of gewoon een goede raad zó simpel.

Ik vind eigenlijk altijd: hoe simpeler hoe beter.

Read more from Begeleiding bij stress

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Abonneer op reacties

%d bloggers liken dit: