Spring naar inhoud

31 juli 2015

Mindfull zijn: wat is dat eigenlijk?

Door Jaap van Splunter

Uit studies van de Harvard universiteit blijkt dat 47% van de tijd dat je wakker bent, jij bezig bent met gedachten die niets te maken hebben met wat je op enig moment doet. Je gedachten gaan dus de helft van de tijd naar andere dingen, in plaats van dat je je volledig focust op datgene waar je mee bezig bent.

Anders gezegd: de helft van je leven ben je ‘verloren’ in je gedachten, waarbij je meestal denkt aan wat gisteren gebeurde of aan wat morgen gaat of kan gaan gebeuren.

Evolutionair gezien is dat terugblikken (naar gisteren) en vooruitblikken (naar morgen) in essentie heel logisch en behulpzaam gedrag. Immers: evalueren van wat misging of beter kan en afwegen wat morgen te doen draagt bij aan effectief en efficiënt gedrag met vergrote kans op resultaat.

Maar, is 47% niet wat veel?

Echt wel! Want meestentijds gaan je gedachten op en neer, heen en weer en ben je de controle ‘gedachtenloos’ kwijt geraakt. Je staat niet aan het roer van jouw gedachten.

Echt wel veel, die 47%! Want vooral negatieve gedachten gaan immers door je heen: had ik maar dit, of als maar niet dat ….. Je oefent zo als het ware vooral negatieve gedachten. Je lichaam reageert op signalen van wat ging er mis of wat er verkeerd kan gaan. Het maakt zich telkens weer gereed voor situaties die mis gaan. Het maakt dus cortisol aan (stresshormoon) en het deel van je hersenen (amygdala) dat je emoties stuurt gijzelt je prefrontale cortex, het gebied in je hersenen dat jou in staat stelt rationeel te denken.

Weg valt dus de focus op waar je mee bezig bent, weg intelligentie, weg creativiteit. Je reagéért meer dan dat je actief en bewust stuurt.

Mindfull zijn betekent jezelf herpakken en het (weer) actief en bewust sturen van je gedachten en je handelingen. Gerichte aandacht geven aan waar je mee bezig bent.

Een app die je daarbij kan helpen heet Headspace en is voor mobiel of tablet te downloaden voor IOS (Apple i-Tunesstore) en Android (Google Play Store). Probeer het eens een paar weken en ontdek wat het jou brengt.

 

Volgende keer een app om negatieve of angstige gedachten over je omgeving een positieve boost te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Abonneer op reacties

%d bloggers liken dit: