Spring naar inhoud

1 augustus 2015

Bevrijd jezelf!

Door Jaap van Splunter

Maar eerst nog even dit: had je al gekeken naar informatie over Headspace in de Google play store of bij Apple i-Tunes? Dan heb je ontdekt dat je 10 minuten per dag gewoon even helemaal niks kunt doen. Noemen ze ook wel mindfulness of meditatie. Had je die app Headspace al gedownload en uitgeprobeerd?

Het levert je rust op in je lijf en in je hoofd. Scherpte, focus, creativiteit en intelligentie. Zo, dat zijn niet de minste pretenties. Doe er een paar ons af en het blijft nog steeds de moeite waard. Even 10 minuten stilstaan elke dag brengt veel vooruitgang. Mocht de app jou niet aanspreken kun je ook eens de VGZ Mindfulness coach app proberen, eveneens voor IOS en Android beschikbaar.

En dan nu naar het thema van vandaag. Soms heb je last van wel heel specifieke negatieve gedachten.  Negatieve gedachten die ànderen over jou zouden kùnnen hebben. Bevrijd jezelf!

‘Wat zullen ze wel niet denken’, ‘Ze kijken naar mij met een speciale blik, dat voelt niet goed’, ‘iedereen kijkt naar me’, ‘ze hebben het over mij’, ‘ze vinden me vast een minkukel’. Dat soort gedachten. Er zijn veel mensen die in meerdere of mindere mate dit soort gedachten steeds herhalen en herhalen in hun hoofd.

Soms is dan helpend om kortstondig te kijken naar waar het vandaan komt: van pesten vroeger, van geminacht worden of zelfs mentaal of fysiek mishandeld zijn door je opvoeder(s) of van een eenmalige ingrijpende gebeurtenis. Voor menigeen is begrijpen voorwaarde voor veranderen. Dat kun je doen samen met een goede vriend of vriendin. Of met een counsellor of therapeut. Er zijn vervolgens vele manieren om in gesprek en/of spel die angstige gedachtestroom te doorbreken, zodat je jouw omgeving weer positief kunt tegemoet treden. Zonder achterdocht, angst of boosheid. Wat een verademing …….

Ook is hiervoor een appje ontwikkeld. Vanuit de Cognitive Bias Modification theorieën ontwikkeld en vertaald in een programmaatje dat je ook dagelijks kunt doen. Nu volstaat zelfs één minuut per dag. Wel zeker zes weken doen. Ook hier geldt: koppel het aan een dagelijkse gewoonte die je al hebt. Bijvoorbeeld na het ontbijt en tanden poetsen. Of na je routineuze kopje koffie. Dan is jouw ondersteunende minuut snel een vaste gewoonte.

Het werkt simpel. Je kijkt naar een overzicht met gezichten en je pikt telkens dat gezicht eruit dat jou een vriendelijke lach laat zien. Het leert je om je te kunnen richten op al het positieve om je heen en helpt jou je negatieve gedachten te stoppen. En laat me even weten hoe snel het bij jou gaat.

Doe het eens anderhalve maand. Voor Android is er in de Google Play Store Happyface, voor IOS Moodmint in de iTunes Store. Bevrijd jezelf van die negatieve stresserende gedachten.

Happy Moods!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Abonneer op reacties

%d bloggers liken dit: