Spring naar inhoud

6 augustus 2015

Nù checken kortdurend frequent verzuim

Door Jaap van Splunter

Zomervakantie voorbij: dan is nu het moment voor een check up kortdurend frequent verzuim.

Medewerkers die het al langer moeilijk hadden ‘vallen’ vaak de vakantie in. De eerste week hangen ze alleen maar of ze worden ziek. Onzichtbaar voor de werkgever.

Niet altijd, maar toch frequent, komt vervolgens een gesprek op gang met partner en/of vrienden. Een gesprek waarin de eigen situatie op het werk wordt bekeken en beoordeeld. Wat ‘het’ met je doet. Wat je zelf kan doen om verandering aan te brengen. Wat belemmeringen zijn om je beter te kunnen voelen en weer met plezier naar je werk te kunnen gaan. Welke mogelijkheden je kunt overwegen en benutten om zelf steviger te kunnen staan en jezelf te herpakken. Welke initiatieven je zelf kunt nemen om verandering aan te brengen.

Vaak blijft het bij gedachten. Beduchtheid om jezelf bloot te geven, jezelf niet kwetsbaar op kunnen stellen, angst om afgerekend te worden op je getoonde zwakte. Er zijn veel redenen denkbaar waarom de werknemer het er toch bij laat zitten.

Voor HRM-adviseurs is nu het moment bij uitstek om het managementinformatiesysteem te raadplegen op frequent kortdurend verzuim in het afgelopen jaar. Met een schuin oog op de uitkomsten van het recente medewerkers tevredenheidsonderzoek en de risico-inventarisatie en evaluatie.

Dan actief stimuleren dat de leidinggevende met de ‘gespotte’ frequent verzuimers een gesprekje aangaat. Of een vertrouwenspersoon desgewenst. De kruik gaat immers zolang te water tot ze breekt. Heeft de werknemer zich altijd groot gehouden en is die nooit eerder zelfs maar kortstondig uitgevallen? Ga de koffiekamer of de kantine in: praat met eenieder. Naast vakantieverhalen zie je vaak of hoor je vaak dat het ergens bij iemand hapert.

Veel van mijn cliënten zie ik als het al te laat is. Uitgevallen. Gemeld bij de Arboarts of rechtstreeks doorverwezen dor de leidinggevende. Jammer, want dan duurt het langer en de omgeving van de medewerker wordt er onnodig mee belast. Zoals extra werkdruk om het werk op te vangen en als het langer duurt ook nog de invalkracht inwerken. Nog los van de extra overbodige kosten voor vervanging, doorlopen salaris en intensiever begeleiding.

Verzuimpreventie actief invullen scheelt je maar zo 0,5 tot 1% minder verzuim. Actief preventief verzuimbeleid leidde in de instelling waar ik in 2001 werkte als directeur P&O tot een verzuimreductie van zelfs 2% en daarmee tot de prijs Kroon op het werk.

Vaak zijn een paar gesprekken met een coach of counsellor in vroegtijdig stadium voldoende om iemand op te vangen en te begeleiden om datgene te doen dat hem of haar in staat stelt uit een cirkel te geraken.

Klein initiatief, groot effect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Abonneer op reacties

%d bloggers liken dit: