Spring naar inhoud

26 februari 2016

Hoe jij jezelf toespreekt doet er toe

Door Jaap van Splunter

Wie praat niét in zichzelf?

Ik denk dat mensen dat al doen sinds ze taal hebben ontwikkeld. Waarschijnlijk deden we het ook daarvoor al, maar dan in beelden en klanken in ons voorstellingsvermogen.

Onderzoekers van de universiteiten van Berkeley en Michigan publiceerden in 2015 de uitkomsten van onderzoek dat zij verrichtten naar hoe mensen in zichzelf praten, zichzelf toespreken. Hun onderzoek maakt deel uit van een continue en bredere onderzoekslijn naar wat de Amerikanen ‘research on self-talk’ noemen. Wat blijkt?

“We found that cueing people to reflect on intense emotional experiences using their names and non-first-person pronouns such as “you” or “he” or “she” consistently helped them control their thoughts, feelings, and behaviors”. For example, in one study we found that participants who silently referred to themselves in the second or third person or used their own names while preparing for a five-minute speech were calmer and more confident and performed better on the task than those who referred to themselves using “I” or “me.” *

Tegen jezelf praten (maar dan niet in de eerste persoon) helpt om beter te presteren onder stressvolle omstandigheden en je kunt daarbij beter controle over je emoties te houden. Bovendien verbetert het ook je rationele afwegingen en beslissingen zo blijkt uit de onderzoeksresultaten.

Eerder onderzoek van de onderzoeksgroep wees al uit dat meer zelf-distantie bereikt kan worden door naar jezelf en jouw probleem te kijken ‘als was je een vlieg op de muur’. Zo kun je van wat meer afstand kijken naar dingen die al gebeurd zijn (zodat je er minder over blijft malen), maar ook naar dingen die op het moment zèlf gebeuren. Belangwekkend is dan ook de conclusie dat je in ‘real-time-situaties’ snel en gemakkelijk betere resultaten kunt halen door die vorm van afstand nemen. Therapeuten en coaches kenden dit effect van bewust dissociëren allang overigens en passen het al jaren toe in hun begeleiding. Hoewel de effecten vanuit de ‘officiële wetenschap’ nog niet werden erkend.

 

Sommige mensen hebben een verbazingwekkend vermogen om rationeel en rustig te blijven, wat er ook gebeurt. Zouden we ooit meer op hen kunnen gaan lijken? Ja, dat kunnen wij dus. Door een simpele taalkundige shift toe te passen. Simpelweg door de manier waarop we onszelf toespreken te veranderen.

Door niet langer vanuit ‘ik’ tegen onszelf te praten. ‘Als ik …., dan ….’. Maar juist door tegen onszelf te praten met jij, hij of zij. Of tegen je eigennaam te praten. Concreet voorbeeld: “Jaap, let even op je buikademhaling en een meer ontspannen lichaamshouding, dan blijf je rustig en overtuigend terwijl je jouw presentatie houdt”.

Ga er mee oefenen. Sterker: Maak een gewoonte van tegen jezelf praten op deze manier. En maak daarmee ook zelf die stap voorwaarts in zelfbeheersing en verhoging van je effectiviteit!

Het is nu evidence based 🙂

 

*Pronouns matter

*psyching up yourself

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Abonneer op reacties

%d bloggers liken dit: