De kracht van omdenken
In een recent proefschrift wordt de werking opnieuw bevestigd. Door om-denken, je aandacht gericht en welbewust verleggen door op praktisch niveau andere dingen dan gewoonlijk te doen, kun je op een hoger niveau van zijn (namelijk identiteit) een positieve verandering in jouw leven teweeg kunt brengen. Dagelijkse praktijk in sessies met een NLP-counsellor of NLP-therapeut, nog steeds ongewoon voor de rest van de mensheid. Stomweg omdat we dit soort werkzame (zelf-)interventies niet gewoon leren toepassen op school of in onze opvoeding.
Het proefschrift van Jessica Alleva (Body Matters) is ‘slechts’ voorbeeldmatig voor hoe het principe werkt. Het laat op overtuigende wijze zien dat door je te concentreren op wat je lichaam allemaal kan en doet, jij jouw eigen zelfbeeld/identiteit kunt veranderen. Zodanig dat je veel tevredener bent over je lichaam dan daarvoor.
Samengevat:
Alleva liet 80 vrouwen met een negatief zelfbeeld binnen een week drie keer een flinke lap tekst schrijven over wat hun lichaam allemaal kan en doet. Ze kregen er een lijst lichamelijke activiteiten bij, ter inspiratie. Die varieerde van tuinieren en knuffelen tot proeven en dansen. Meteen na de schrijfopdrachten en ook nog een week later waren de deelnemers tevredener over hun lichaam dan voor het experiment. De waardering voor hun lijf was eveneens toegenomen. Zo’n stap vooruit deed zich niet voor bij een controle-groep vrouwen die een andere schrijfopdracht kregen.
De Utrechtse hoogleraar Liesbeth Woertman, gespecialiseerd in de psychologie van het uiterlijk en niet betrokken bij de promotie, vindt het ook een overtuigende studie. ‘Ons zelfbeeld is blijkbaar veel dynamischer dan we denken’, aldus Woertman. ‘En het sluit aan bij bestaande inzichten dat je minder kwetsbaar bent voor dwingende schoonheidsidealen als je je identiteit niet alleen ophangt aan het uiterlijk en het vrouw-zijn, maar ook laat bepalen door andere rollen die je speelt in het leven als collega, hobby-kok, vriendin, moeder en noem maar op.’
Om-denken om je beter te voelen. Gewoon andere dingen dan je gewend was benadrukken en dat bewust en consequent toepassen in dagelijkse handelingen. Zo simpel kan het soms zijn. Wellicht is tijdelijke steun om dat te leren en in je dagelijkse patronen in te bouwen even behulpzaam. Het krachtige is: Je kunt het uiteindelijk volledig zelfstandig.