Spring naar inhoud

1 februari 2015

Burnout: ultieme ‘beloning’ voor de meest fervente doorzetters.

Door Jaap van Splunter

De symptomen van burnout komen ook voor bij mensen met whiplash, CVS (chronisch vermoeidheid syndroom) en fibromyalgie (reuma van de weke delen). Het specifieke kenmerk van burnout is de duidelijke relatie met het werk.

Verstoord evenwicht zonder dat je het goed in de gaten hebt.

Er is sprake van een verstoord evenwicht tussen de eisen die het werk stelt en de persoonlijke behoeften en vermogens. Alsof de rek uit het elastiek is: de veerkracht raakt verloren.
De oorzaak voor burnout ligt niet in het werk alleen, niet bij de werknemer alleen. Het gaat om de wisselwerking tussen de eisen van het werk en de persoonlijkheid van de werknemer. Binnen organisaties kunnen bijzonder veerkrachtige mensen tot het randje van burnout gedreven worden; er zijn ook mensen die veel eerder dan anderen burnout geraken onder minder stressvolle omstandigheden.

Mensen met doorzettingsvermogen.

Net als bij mensen die langer last houden van een whiplash zijn werknemers die geconfronteerd worden met burnout getypeerd door bovenmatige betrokkenheid, een groot verantwoordelijksgevoel en groot doorzettingsvermogen. Het fantastische vermogen om door te zetten en niet op te geven is in veel situaties een fraaie kwaliteit, die zich in bijzondere omstandigheden tegen jou keert.

“Niet bij de pakken neerzitten! Pak jezelf bij kop en kont en doorgaan! Niet opgeven nu! Stop dat gepieker en doe gewoon wat je moet doen!” Talloze varianten benutten de doorzetters voor het zichzelf opjutten om vooral niet toe te geven en stil te staan bij het feit dat je je opgejaagd voelt. Dat je vermoeider begint te raken. Dat je niet lekker in je vel zit. Meer irritaties krijgt. Slechter slaapt en ga maar door.

Moet ik dit soort vage klachten serieus nemen ? ‘Kom op zeg!’

Het voelt allemaal aan als vage klachten, waaraan je niet snel wilt toegeven. Ondertussen verzwakt je afweersysteem. Medisch gesproken veranderen je hormoonhuishouding; wordt je sympatisch zenuwstelsel geactiveerd, zodat adrenaline, noradrenaline en cortisol worden extra aangemaakt. Je  hartslag- en bloedruk veranderen, ademhalingsreacties veranderen en je weerstand tegen infecties neemt af.

Het is tegen de achtergrond van ‘doorzetter zijn’ geen mirakel, dat werknemers die gezegend zijn met deze kwaliteiten niet dat belangrijke moment van stilstaan en reflectie inbouwen. Laat staan actief overgaan tot inroepen van even wat hulp van anderen. Laat staan een beroep doen op kortstondige professionele hulp.

Besteedt 5 minuten aan bezinning en doe dan je eigen ding.

Op de website van 123 test https://www.123test.nl/burnout/ kun je zelf een kort testje invullen en nagaan of serieus nemen van jezelf inmiddels verstandig zou kunnen zijn. Doe die test eens.

Wie weet zijn 5 minuten niet veel voor het voorkomen van jouw persoonlijke burnout.

123 test

Wist je overigens dat we al sinds 1996 uit wetenschappelijk onderzoek weten dat als iemand lange tijd in psychisch belastende omstandigheden werkt, jouw levensverwachting met zeven jaar wordt bekort? (Gaillard, 1996)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Abonneer op reacties

%d bloggers liken dit: